Promat International Istraživanje & Razvoj poseduje laboratorije i koordinacioni centar u Belgiji u centrali Promat International NV (sa ograncima u Škotskoj i Austriji za specifičnije aktivnosti) i osigurava čvrstu saradnju između sektora marketinga i operacija, visoku uključenost u proces donošenja odluka i definisanje i primenu Promat strategije. Promat laboratorija za ispitivanje požara (deo Istraživačko tehnološkog centra) vrši istraživanja na pregradama, plafonima, kanalima, metalnim konstrukcijama, tunelskim konstrukcijama koje su zaštićene od delovanja požara u ekstremnim uslovima, kao i mnogim drugim sistemima, s ciljem da tržištima ponudi sigurnija i konkurentnija rešenja.

Visoko kvalifikovan tim, sa širokim spektrom veština, radi na razvoju novih proizvoda, novim generacijama postojećih proizvoda i unapređenju kvaliteta proizvoda koji su proizvedeni u različitim fabrikama širom sveta, za lidersku poziciju na tržištima zaštite od požara i toplotne izolacije. Proizvodi konstruisani i dizajnirani za zaštitu od požara i toplotnu izolaciju se industrijalizuju uz pomoć proizvodnih inženjera i najboljih tehnologija radi postizanja naboljeg mogućeg odnosa cena/performanse. Dobro opremljene laboratorije omogućavaju ne samo rad na razvoju materijala, oceni svojstava i istraživanju ponašanja proizvoda u požaru ili tokom primene u uslovima simuliranih visokih temperatura, nego i istraživanja na proizvodima u okviru sistema za zaštitu od požara.

Specifičan pristup razvoju proizvoda predstavljen je krajem sedamdesetih godina: mineralni inženjering, koncept kontrole rasta (tokom procesa proizvodnje) kristala odabranih mineralnih faza koje se koriste za izgradnju teksture matričnim inženjeringom radi dobijanja proizvoda visokih performansi.

Promatov pristup u odnosu na mineralni matrični inženjering:

  • Mineral: odabrane mineralne faze se sintetišu uz kontrolu nukleacije kristala i rasta kristala.
  • Tehnologija mineralnog matričnog inženjeringa: kontrolisano uklapanje projektovanih mineralnih faza za dobijanje proizvoda dizajniranih fizičkih i hemijskih performansi namenjenih datoj primeni - tehnologija matričnog inženjeringa.